Historie pohlednice: Cesta časem

V dnešní digitální době, kdy je okamžitá komunikace standardem, je snadné přehlédnout kouzlo pohlednic nebo dopisů. Tyto malé kousky papíru však obsahují tolik příběhů, vzpomínek a fascinujících míst... Vydejte se s námi na cestu historií pohlednic a prozkoumejte některá zajímavá fakta o těchto nadčasových sběratelských předmětech.

Zrození pohlednic

Historii pohlednic lze vysledovat až do poloviny 19. století, kdy poštovní služby začaly vzkvétat po celém světě. Informace o první pohlednici jsou různé. Některé prameny uvádí, že za prvního vydavatele se považuje rytec Desmainsons z Francie, který měl vyrobit první pohlednici v roce 1777 (dle informací z „L' Almanach de la Petite Poste de Paris“). Nicméně dle jiných zdrojů byla první oficiální pohlednice vydána v Rakousku v roce 1869 a měla jednoduchý design s korespondenční částí na jedné straně a adresní částí na druhé.

V éře tisku pohlednic měla také vliv architektura a to konkrétně postavení Eiffelovy věže. V roce 1889 a 1890 dala podnět k mohutnému vydávání pohlednic, což vedlo k tzv. "zlatému věku" pohlednic (v letech od poloviny 90. let).
Brzy se na pohlednicích začaly objevovat ženské akty, které se nejvíce tiskly ve Francii a bylo jim přezdívané jako tzv. francouzské pohlednice. 

Pohlednice – Wikipedie                       

Kolorovaná pohlednice z roku 1898.

   Pohlednice – Wikipedie

Rakouská pohlednice z roku 1917 adresovaná do Prahy.

Zlatý věk pohlednic

Konec 19. a začátek 20. století znamenal zlatý věk pohlednic. Během této doby se pohlednice staly nesmírně populární jako prostředek komunikace a forma zábavy. Byly cenově snadno dostupné a umožňovaly lidem sdílet pohled na jejich životy s rodinou a přáteli.
Na zlatý věk navázala éra dělených zad pohlednice. V roce 1907 byla představena pohlednice „dělená záda", která umožňovala napsání zprávy i adresy na stejnou stranu. Tato inovace vyvolala další prudký nárůst popularity pohlednic, protože poskytla více prostoru pro text a kreativitu.

Pohlednice jako umělecké dílo

Pohlednice se rychle staly plátnem pro umělce, aby předvedli své dovednosti a kreativitu. Slavní malíři, fotografové a ilustrátoři vytvořili na těchto malých kouscích kartonu úžasná umělecká díla. Pohlednice s ikonickými uměleckými díly od renomovaných umělců, jako jsou např. Vincent van Gogh, Claude Monet nebo Salvador Dalí, se staly velmi vyhledávanými sběratelskými předměty.

SALVADOR DALÍ - MALBA - POHLEDNICE - 10-VY33 | Aukro 

 Salvator Dalí. 

 Vincent van Gogh:Pole s cypřiši / KLU / VF. / Pohlednice (8a) | Aukro

Vincent Van Gogh: Pole s cypřiši.

Historický význam

Pohlednice mají obrovský historický význam a poskytují okno do minulosti. Slouží jako vizuální záznamy naší kolektivní historie, od zachycení významných událostí a pamětihodností po předvádění kulturních tradic a společenských změn. Nabízejí pohledy do architektury, módy, dopravy a každodenního života různých epoch.

Sběratelský ráj

Sběratelství pohlednic, známé také jako deltiologie, je celosvětově oblíbeným koníčkem. Sběratelé vyhledávají pohlednice na různá témata, jako jsou destinace, konkrétní umělci nebo fotografové, staré reklamy, historické události, zvířata nebo květiny a příroda.

Vzácné a jedinečné pohlednice mohou v aukcích dosáhnout vysokých cen a jsou velmi vyhledávané pohlednicovými nadšenci. Pohlednice jsou  dokonce i zlacené, stříbřené, nebo i plastické. Neobvyklé a jedinečné pohlednice jsou např. pohlednice vyrobené ze dřeva, kovu, látky až po ty s neobvyklými tvary nebo interaktivními prvky. Obsahují třeba i peří, vlnu nebo lidské vlasy.

V České republice má největší sbírku pohlednic Východočeského muzeum v Pardubicích. Jejich sbírka má více než 300 tisíc pohlednic. Tato sbírka je pravděpodobně největší i ve střední Evropě. Drtivá většina kolekce pochází ze soukromé sbírky Květuše Veselé, která kdysi ve Svitavách založila první soukromé muzeum pohlednic.

Digitální věk

S rozmachem sociálních médií a digitální komunikace možná obliba fyzických pohlednic mírně opadla. Česká pošta přišla v posledních letech s nápadem Pohlednice online, která se těší velké oblibě. Elektronicky lze vytvořit pohlednici a pošta ji po zaplacení vytiskne a fyzicky doručí příjemci do ČR i do zahraničí.

Papírové pohlednice však neztratily své kouzlo. Ve skutečnosti mnoho jednotlivců a podniků oživilo tradici zasílání pohlednic jako promyšlený a hmatatelný způsob, jak se spojit s blízkými nebo propagovat svou značku. Takže až příště narazíte na pohlednici, věnujte chvíli jejím příběhům, které skrývá. Ať už jste sběratel, odesílatel nebo příjemce, pohlednice jsou i nadále příjemnou a trvalou formou komunikace, která překlenuje propast mezi generacemi a uchovává vzpomínky na další roky.