Cartes maximum / Maxicards / Analogická dopisnice: co to je?

V době, kdy digitální komunikace ovládá naši dobu, se může zdát, že tradiční formy sdělování, jako jsou pohlednice, jsou na ústupu. Nicméně, existuje jedinečný kousek v tomto světě, který se odlišuje jak z hlediska sběratelství, tak umění. Jsou to analogové pohlednice neboli Cartes maximum, známé také jako maxicards nebo maximum cards.

Co to jsou Cartes Maximum?
Cartes maximum je speciální typ pohlednic, které spojují tři prvky:

  • motiv
  • poštovní známka
  • speciální razítko


To znamená, že motiv pohlednice odpovídá motivu známky, která je přilepena na přední straně pohlednice. Tato koncepce dává pohlednicím estetický jednotný vzhled a přidává na exkluzivitě.

Cartes maximum jsou dostupné s nekonečným množstvím motivů. Od historických událostí, přes přírodní scenérie, až po umělecká díla - nabídka je opravdu bohatá.


Pohlednice Cartes maximum Závodní speciály - Aero 750 Sport Coupé

Můžu pohlednici Cartes maximum rovnou odeslat?
Bohužel to není u nás v České republice bráno jako předplacená služba a je potřeba na druhou stranu nalepit poštovní známky patřičné hodnoty. Například v Austrálii to ale předplacená služba je a lze pohlednici pouze nadepsat a odeslat.

Historie a vznik

Historie cartes maximum sahá do konce 19. století. Zpočátku byly vytvořeny neúmyslně, kdy sběratelé pohlednic přilepili známku na přední stranu pohlednice tak, aby se motiv na známce shodoval s motivem na pohlednici. Tato praxe se postupně stala populární a v 20. století byly cartes maximum oficiálně uznány jako sběratelský objekt.

Jedním z nejzajímavějších historických okamžiků zachycených na cartes maximum je pohlednice vydávaná během Olympijských her v Berlíně v roce 1936. Tato pohlednice obsahovala motiv olympijských kruhů a byla razítkována během samotného průběhu her.


Sběratelská hodnota
Cartes maximum mají vysokou sběratelskou hodnotu. Jejich vzácnost spočívá v tom, že každá pohlednice je unikátní a bývají tištěné v omezeném počtu výtisků (pár set kusů), nebo jako limitované edice. V České republice je každoročně vydává Česká pošta.

Sběratelé se často snaží shromažďovat cartes maximum z různých částí světa, nebo s různými motivy. To může být výzva, protože ne všechny země nebo emise vydávají takový typ pohlednic.

Například v roce 2019 vydala Spojená království sérii cartes maximum s motivy historických lodí, které byly dostupné pouze pro členy sběratelského klubu Royal Mail. Tato omezená edice přitahovala sběratele z celého světa a za chvíli byla vyprodaná.

Pohlednice Cartes maximum ZOO Jihlava - Levhart sněžný s mláďaty

Umělecká hodnota
Jedním z nejpoutavějších prvků cartes maximum je spojení mezi vizuálním uměním a filatelií. Tato kombinace umožňuje vytvoření esteticky příjemného díla, které překračuje hranice běžných pohlednic. Motivy na pohlednicích a na známkách mohou být vytvořeny různými umělci, což dodává každé cartes maximum jedinečný charakter. Například v roce 1963 vydala Francie cartes maximum s motivem slavného malíře Jacquese Callota. Tyto pohlednice jsou ceněné nejen pro svůj historický význam, ale také pro uměleckou hodnotu.

Pohlednice Cartes maximum Ochrana přírody Máchův kraj - Jeřáb popelavý



Zajímavosti
V roce 2014 byla vydražena jedna z nejdražších cartes maximum na aukci v New Yorku za přibližně 10 000 USD. Tato pohlednice byla vydána v roce 1910 a obsahovala obrazový motiv francouzského letadla Bleriot XI, které přeletělo Lamanšský průliv v roce 1909. Tato cartes maximum byla považována za jedinečnou a ceněnou pro svou historickou hodnotu a estetickou přitažlivost.

Jedním z nejvzácnějších cartes maximum je naopak pohlednice vytvořená při příležitosti otevření prvních letovisek na Aljašce v roce 1930. Tato pohlednice kombinovala motiv letadla s razítkem z nového letiště a byla vydána pouze ve velmi omezeném počtu k oslavě tohoto historického okamžiku. Dnes je tato pohlednice velmi vzácným a ceněným sběratelským kouskem.

U nás Maxicards najdete zde.