Jaké jsou rozměry pohlednic?

Rozměry pohlednic

Vedle klasického obdélníku se využívají i jiné rozměry a tvary pohlednic. Častý je prodloužený formát klasické pohlednice. Nejběžnější formáty pohlednic jsou A6 (105 × 148 mm) a DL (100 × 210 mm).

Dají se vyrobit také v jakýchkoliv dalších rozměrech a variantách včetně speciálních tvarů, které zajistí výsek nebo řezání plotrem, jako jsou např. oblé rohy, čtvercový nebo kulatý tvar apod. Případně se dají použít i různé laminace, perforované papíry nebo dokince lakované povrchy.



Klasické rozměry A6 a DL, které známe, byl používané dříve po celém světě. Dnes se využívají hlavně u nás, v USA a ve Velké Británii.







Nestandardní rozměry pohlednic v historii

V dobách minulých se objevovaly pestré velikostní výstřednosti, na které dnes můžeme zavzpomínat s úsměvem. Kromě nejrůznějších maxi pohlednic (např. o rozměrech 278 x 86 mm, ale i 325 x 230 mm) se vydávaly i mini pohlednice (např. 64 x 43 mm), převážně za dob Rakouska-Uherska.

Vzpomenout můžeme i na skládané pohlednice, nebo pohlednice tvarů velikonočních vajíček, zvířat, čtyřlístků, lázeňských pohárů, atd. Dnes patří tyto kuriozity pro sběratele mezi ty nejvyhledávanější.

V 70. letech se rozšířily kulaté pohlednice (Ø 152 mm), které se ale bohužel dlouho neudržely, neboť je poštovní správa brzy začala odmítat. A tak se musely zasílat v obálce jako obyčejný dopis, tudíž pohlednice ztratila na své autentičnosti. 

Nestandardní formáty pohlednic dnes

V dnešní době je trh naplněn nespočtem originálních tvarů a druhů pohlednic. Vedle klasických formátů (A6 a DL) se stále objevují i všechny již zmíněné a mnoho dalších. Naleznout můžeme mini, maxi, kulaté, čtvercové, pohlednice vypadající jako fotografie z polaroidu, reliéfní pohlednice hor, s 3D efektem, perforované nebo ořezané dle tvaru daného motivu.


Na našem e-shopu najdete zatím pouze dva rozměry pohlednic a tím jsou A6 a DL.