Postcrossing: co to je, jeho historie a jak se zorientovat

Oficiální web: www.postcrossing.com

Facebook: https://www.facebook.com/postcrossing

Instagram: https://www.instagram.com/postcrossing/

Neoficiální český web: www.postcrossing.cz (informace a zázemí pro českou a slovenskou komunitu)

 

Co je to Postcrossing?

Cílem Postcrossingu je propojení světa pomocí pošty tím, že vám umožní vyměňovat pohlednice s náhodnými uživateli z celého světa. Platí pravidlo, že jakmile pošlete jednu pohlednici, tak minimálně jednu obdržíte. Počty odeslaných a přijatých pohlednic jsou tedy téměř stejné.

 

Historie

Tento projekt založil portugalský student Paulo Magalhães v roce 2005. Miloval dostávání a posílání pohlednic od rodiny a od přátel. Ve svém volném čase pracoval na webových stránkách, se kterými mu pomáhali jeho přátelé. Tak se do týmu přidala Ana Campos, která navrhla první logo. Aktuálně je v týmu 7 členů, kteří se starají o jeho správné fungování. V průběhu následujících pár dní se registrovalo několik desítek uživatelů z celého světa. Velmi rychle se stránky staly populární a začaly se objevovat v časopisech a magazínech, např. BBC News.

První milion odeslaných pohlednic prolomili už v roce 2008 a nyní to je něco přes 70 milionů odeslaných pohlednic.

 

Jak a kde se můžu registrovat?

Registraci provedete jednoduše a to pomocí emailu a nastavení hesla na oficiálním webu: www.postcrossing.com.

Hlavním jazykem je angličtina. Jestliže neovládáte základy gramatiky, lze si pomoci překladačem.

 

Po registraci můžete spravovat svůj profil vpravo nahoře. A jedna zajímavost - po každé obnově stránky uvidíte pozdrav v jiném jazyce.

 

Co najdu na hlavní stránce?

Jako první uvidíte menu.

V kategorii "POSTCARDS" najdete vaše odeslané a přijaté pohlednice, pohlednice na cestě a několik uložených dat - vaší zeď, mapu kam vaše pohlednice dorazily nebo odkud přiletěly a statistiky přijatých či odeslaných pohlednic dle zemí a měsíců.
Jedna z nejzajímavějších kategorií je "EXPLORE" - zde najdete pohlednice podle zemí, žebříčků, statistik a dokonce můžete i vyhledat různé profily (např. vaše přátele nebo rodinu).
Jako další je zde "BLOG" o který se stará Ana Campos a je to soubor veškerých novinek, témat a událostí ohledně Postcrossingu.
Pro komunikaci slouží "FORUM" - slouží pro nalezení nových přátel, Meetups, různé geografické komunity apod.
Pokud si nevíte rady, tak k tomu je určená kategorie "HELP". Tady najdete nejčastější dotazy a rady.
Jako poslední je kategorie "ABOUT", kde se dozvíte o historii Postcrossingu, všeobecné podmínky užívání webu, informace pro použití loga a další užitečné články.



Vaše pohlednice, které jsou na cestě, najdete na této dlažici. Po kliknutí na "X traveling" se můžete podívat, které pohlednice jsou ještě nedoručené, jak dlouho už jsou na cestě a zda už nejsou expirované. Najdete zde také kolik pohlednic můžete ještě poslat. Čím víc pohlednic jste odeslali, tím více můžete mít pohlednic na cestě v jeden čas. Po zaregistrování začínáte na prvních pěti pohlednicích a postupně se to zvyšuje (zde se můžete podívat na tabulku). 

 

Ani pro zajímavosti nemusíte daleko, stačí aktualizovat stránku a při každém otevření si můžete přečíst novou informaci.



Tlačítky "SEND A POSTCARD" a "REGISTER A POSTCARD" buď odesíláte, nebo registrujete pohlednici.

 

Na dlaždici "WHAT IS HAPPENING NOW?" se můžete podívat, jak se losuje ve světě, kdo si jakou zemi vylosoval a od koho kdo dostal pohlednici. V případě losování se objeví pouze země, aby to pro adresáta bylo stále překvapení, kdyby se někdy náhodou zahlédl. Při registraci již jsou uživatelé veřejní.

 

Zde se dozvíte spoustu zajímavostí. Postcrossing aktuálně k datu 11.7.2023 v těchto číslech:

Poslední registrované pohlednice si můžete projít v galerii hned vedle, prvních pár čeká na prohlédnutí.



Je Postcrossing zdarma?

Ano, je. Za tuto službu se nic neplatí. Nicméně můžete darovat/podpořit organizátory a tým zde a to libovolnou částkou. Pokud podpoříte projekt více než 10€, objeví se vám u jména po dobu jednoho roku tento symbol .

 

Postcrossing je úžasná možnost si zlepšit jazyky a poznat nové zajímavé lidi i místa, a to nejenom ty z cizích zemí.

 
Logo Postcrossing je registrovaná ochranná známka. / The Postcrossing logo is a registered trademark.