Poštovní známky: historie, tisk a zajímavosti

Říká se, že poštovní známka je umělecké dílo, které díky svým obsahem i historií skvěle dokumentují celou moderní éru lidstva.

Co to je poštovní známka a její historie


Poštovní známka je doklad o předplacení poštovní služby a zrodila se ve Velké Británii. První vydání poštovní známky Penny Black bylo v roce 1840 a je spojené s poštovní reformou, o kterou se zasadil venkovský učitel a pozdější generální poštmistr Rowland Hill - sjednotila se cena poštovních služeb, poštovní služby platil odesílatel. Poštovní známky patří mezi ceniny, a tak se podobně jako bankovky doplňují viditelnými i skrytými bezpečnostními prvky. Mají formu potištěného papíru s lepící vrstvou na rubu, který lze nalepit na obálku nebo jinou zásilku, který vymyslel právě Rowland. Jeho bratr Edwin vymyslel stroj na sériovou výrobu poštovních obálek. Známky mohou mít různé tvary - nejčastěji jsou však ve tvaru pravoúhlého čtyřúhelníku. Nalepená poštovní známka dokazuje, že odesílatel zaplatil za její přepravu a doručení. Známka může být také natištěna přímo na obálku a jedná se o tzv. poštovní celinu.

undefined

poštovní známka Penny Black (podobizna královny Viktorie z profilu), vydaná v roce 1840


V českých zemích se první poštovní známky objevily v roce 1850. Rakouská monarchie vydala emisi pěti známek se státním znakem v pěti různých barvách (jejich hodnota byla v krejcarech). První československá poštovní známka vyšla 18. prosince 1918. Autorem prvních poštovních známek (a následně i bankovek) byl Alfons Mucha. První známka České republiky byla vydána 20. ledna 1993 a byla to tříkorunová známka s vyobrazením malého státního znaku. Jejím autorem byl Josef Herčík.

Vznik státního podniku České pošty se pojí ke vzniku samostatné České republiky a tj. 1. ledna 1993.

Tisk

Proces tvorby začíná ilustrací. První československé známky se tiskly knihtiskem. V současné době se pro tisk známek využívá především ofset, nebo ocelotisk. Známky jsou vyrobené tak, aby se minimalizovala možnost padělání. Tisknou se speciálními iridescentními ceninovými barvami. Při dopadu světla mají třpytivý efekt, díky průhledným pigmentům na slídových vločkách. Mezi bezpečnostní prvky využívané Poštovní tiskárnou cenin pak patří např. číslování, ražba, hologram, použití antikopírovacího rastru či papíru s aplikací luminiscenčního vlákna/vodoznaku.

Zajímavosti

Česká pošta už od devadesátých let 20. století udržuje také tradici orážení příležitostními razítky např. velikonoční motivy v Kraslicích, Valentýnské razítko v Milostíně, nebo každoroční Ježíškova pošta v Božím daru. Každý rok probíhá anketa o nejkrásnější známku roku od České pošty. Na vítězné známky se můžete podívat tady.

O motivech poštovních známek rozhoduje komise Ministerstva průmyslu a obchodu, kam lze posílat své náměty na motivy. Vydávání známek se řídí emisním plánem. V roce 2015 se Česká pošta rozhodla vydat známku s motivem Postcrossingu a jako jediná pošta konzultovala vydání přímo se zakladateli hnutí (Paulo Magalhães a Ana Campos)Autorka známky byla Maria Nogueira, která pochází právě z Portugalska, kde to všechno začalo. Tato známka byla již několikrát dotiskovaná a aktuálně je téměr k nesehnání.

Výplatní známka - Postcrossing

poštovní známka Postcrossing, vydaná dne 2.9. 2015

V Bhútánu, v roce 1973, vyšla zase známka v podobě funkční a přehratelné vinylové gramofonové desky – přehrávala národní hymnu země.

V roce 2013 vydali v Belgii známky, které voněly a chutnaly jako čokoláda. 

Mezi netradičními materiály použitými pro výrobu známek byly: korek, Swarovski krystalky, prach z meteoritu nebo speciální nylon, z jakého jsou vyrobeny fotbalové míče.


Sběratelství

Poštovní známky se také těší velkému sběratelskému zájmu. Mezi nejznámější známky patří modrý mauritius - existuje pouze 12 kusů této známky z roku 1847, jeden z nich vlastní také český investor. Nejdražší známka světa je jednocentová známka Britské Guyany z roku 1856 v barvě magenty, která se v roce 2021 vydražila za 8,3 mil dollarů v New Yorku. Největší sbírku v Čechách měl Ludvík Pytlíček ze Semil, který zemřel v roce 2019, vlastnil i nejvzácnější československou známku (světlezelená známka na žilkovaném papíře s obráceným přetiskem Pošta československá 1919). Před jeho smrtí rozprodal část své sbírky.

 

Jaké jsou druhy poštovních známek?

Hodnota poštovních známek se zobrazuje dvěmi způsoby a to buď číslem nebo písmenem. Každá písmenová hodnota je určená pro jinou službu.

  1. Písmenové - A, B, E, Z
  2. Číselné

A = prioritní vnitrostátní psaní

B = ekonomické vnitrostátní psaní

E = evropské země

Z = mimoevropské země

Kde koupit poštovní známky?

Poštovní známky lze osobně koupit na každé pobočce České pošty, případně v trafice nebo papírnictví. V online světě se dají zakoupit u nás na e-shopu v sekci Poštovní známky, nebo na oficiálním e-shopu České pošty.