Vývoj tisku pohlednic: historie a proces

Tisk pohlednic je fascinující proces spojující umění a technologie s cílem vytvořit hmatatelný komunikační prostředek. Je to proces reprodukce digitálních nebo fyzických obrazů na pohlednicích. Mezi nejčastější používané metody tisku patří v dnešní době digitální a offsetový tisk.

Od kamene po moderní tiskařské stroje

S postupem času se technologie mění a vyvíjí. První formy tisku sahají až do pravěku, kdy lidé vytvářeli otisky pomocí rytí do kamene nebo dřeva. Tato metoda však byla časově náročná a šlo o kompletní ruční práci.


V 15. století však změnil J. Gutenberg tisk revolučním způsobem. Vynález knihtisku s pohyblivými kovovými literami umožnil masovou produkci knih. Tisk byl zpočátku omezený na černobílý text, nebo jednoduché ilustrace.

V 19. století byla zavedena různá zdokonalení, jako např. rychlopisné stroje. V průběhu 20. století se objevily offsetové tiskárny, které přinášely lepší kvalitu tisku a efetivitu. Dnes moderní tiskové technologie umožňují vysoký stupeň kvality, detailů, barevného vyjádření a rychlého natištění.



Offsetový tisk
Narozdíl od digitálního tisku používá offsetový tisk válec k přenosu inkoustu na papír. Je ideální pro větší série díky své efektivitě a vysoké kvalitě reprodukce.

Digitální tisk
S nástupem počítačů se otevřely nové možnosti. Tento druh tisku umožňuje přesnést digitální obraz přímo na pohlednici. Mezi výhody patří tisk za malé náklady a rychlou možnost změnu designu.



Materiály na tisk pohlednic

Na pohlednice se používá pohlednicový papír s vyšší gramáží, nejčastěji kolem 250-300 g/m², aby pohlednice byly pevné. Pohlednicový papír má z jedné strany křídový povrch a z druhé ofsetový pro umožnění psaní propiskou. 

Jsou i další různé druhy používaných papírů jako např. kraftový papír, karton, nebo dokonce různé recyklované papíry s vyšší gramáží. Může se jednat také o perforované papíry, abyste dosáhli luxusního zážitku, nebo i kombinace např. s textilií.

Pohlednice se vytiskne... a co se děje pak?

Všechny tiskoviny jsou po tisku zpracovány knihařskými stroji jako je ořez, skládání, bigování, laminace atd. a následně předány na balící linku, kde jsou zataveny do teplem smrštitelné folie po vybraném počtu kusů.

No a když dorazí vytištěné pohlednice k nám, tak my je zkontrolujeme, připravíme k prodeji a následně rozesíláme ve vašich objednávkách.♡